maandag 11 april 2011

Een beeldentuin in verval

Tot voor een aantal jaren terug was ik veel bezig met beeldhouwen en boetseren. Het gaf een enorme rust in mijn hoofd, zeker toen ik was geveld door een burn-out. Ik beoefende mijn hobby bij het creativiteitscentrum waar les werd gegeven door afgestudeerde kunstenaars. In die periode heb ik een flink aantal beelden gemaakt, waarvan er ook wat in de tuin belandden.

Vandaag moest ik maar weer eens in de tuin aan de slag. Het is echt moeten voor mij, want we hebben een grote tuin van 1600m2, die toch wel arbeidsintensief is. Tot voor enkele jaren geleden deden we dat samen (man en ik).  Wegens grote drukte in ons bedrijf in het voor- en najaar, komt de tuin de laatste jaren helemaal op mij neer. En dat wordt me toch wat te veel eigenlijk. Voor de voortuin heb ik een minder arbeidsintensief ontwerp gemaakt, dat nu wordt uitgevoerd door het hoveniersbedrijf (lees: borders eruit, gras/heggen/grind erin)

Toen ik vandaag dus in de tuin bezig was viel het mij op dat de beelden langzamerhand in verval raken. Er moet toch wel weer het een en ander gebeuren om ze een beetje op te kalefateren.....voor sommige is het echter de moeite niet meer waard, die zijn langzamerhand ten prooi gevallen aan de natuur.

 De betonnen poes moet alleen even schoongemaakt worden met een sopje.

Maar de roddeltantes zijn er slechter aan toe. De middelste heeft vorstschade en valt bijna uit elkaar. Dan is het slachtoffer van de roddeltantes beter af: alleen een vogelpoepje!
De ram van kalkzandsteen is er ook slecht aan toe. Dat ie onder het mos zit vind ik wel mooi, maar hij is van binnen helemaal uitgehold. Ik denk door weer en wind, maar het kan ook zijn door de slakken.
Dit beeld is nog prima gelukkig! Kan nog jaren mee!
Maar deze (Meneer en mevrouw Oetemoetemakki, volgens de kinderen) , ook van kalkzandsteen, hebben schade door slakken en regen.
De slakken eten er gaatjes in...
Het liefdespaar heeft alleen een poepje op de schouder en kan nog wel even mee...
De gevelsteen, die nooit aan de gevel is gekomen ziet er nog goed uit, net zoals de kubistische vrouw zonder hoofd. Even een sopje allebei.Maar het vuilnisbakkie heeft toch echt z'n beste tijd gehad. Zijn staart en poot zijn helaas geamputeerd. Hij kan binnenkort zelf in de vuilnisbak.


Renske ligt nog lekker te slapen op een bankje. Dit beeld is me dierbaar: ik maakte het toen Renske nog een baby was en de gewoonte had om met haar billen omhoog te slapen. Heel af en toe als ze erg moe is gaat ze nog wel eens zo liggen :)

Even de vieze luier verschonen en klaar is ze weer.
 
Wat is achtertuin nog kaal nu. En wat moet er nog veel gebeuren.


Ik probeer maar voor ogen te houden hoe het kan zijn in de zomer.
zucht....

13 opmerkingen:

 1. amai ! dat zijn mooie dingen !!!
  Ik vind het ook wel wat hebben dat ze wat verweerd zijn.Maar ze echt stuk laten gaan kan natuurlijk niet, daar zijn ze veel en veel te mooi voor !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, 160m2 dat is niet niks. Kan me voorstellen dat het wat te veel is om te onderhouden in een druk leven. Wel geweldig hoor.

  Die beelden zijn prachtig, wat knap gemaakt. Jammer dat er veel schade aan is. Kan je dat nog opknapppen of ik dat heel veel werk?
  Ik wist niet dat slakken ook al schade aan steen aanrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjeeee Karin, kan je dat ook al? Knap hoor....ik vind een aantal beelden zelfs helemaal geweldig. De roddeltantes....het liefdespaar....en Renske...mooi!!!

  En die tuin...ik snap best dat het een beetjeboel veel onderhoud is, maar wat een lekkere extra leefruimte, vooral voor de kinderen, toch? Best een beetje jaloers (ahum...op een goede manier dan he, ik misgun je niks, integendeel)

  En wat die vogeltjes betreft: als je eens zou willen kijken of er nog zijn, graag! Ik zou er heel blij mee zijn.

  Nou, nog een fijne avond Karin, groetjes Mandy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Karin,

  Wat een schitterende beelden...vind de roddeltantes helemaal geweldig !!!!!!!!

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijk, zo'n megatuin. Zei ik, met mijn minituintje en dat realiseer ik me na jouw postje toch wel, ook wel heel overzichtelijk. Ik kan vanwege laptop :)) dingen niet al je beelden zien, maar die van de poes vind ik prachtig! Grappig dat je in verschillende periodes van je leven behoefte hebt aan verschillende uitingen van creativiteit. Heel herkenbaar!
  Tuinier vooral voor je plezier en niet voor de buren! Of andere 'kenners'.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bonitas imágenes, me han gustado tus esculturas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig en wat ben ik blij dat het slachtoffer van de roddeltantes slechts een vogelpoepje als schade heeft ...ik geniet van je beelden en de tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. moemoe is gewoon 1 van de mogelijke benamingen voor grootmoeder. Ik had een moemoe en een bobonne. Maar ge kunt ook een oma, moeke, bomma of mami hebben bijvoorbeeld.... ;)
  In mijn geval was moemoe inderdaad de moeder van mijn moeder. Wat zeggen jullie dan zoal tegen goormoeders ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Karin! Ja ik woon in H'veen (Munt). Leuk om buurtgenoten te ontdekken in blogland. Het beeld van je dochter is mooi trouwens, had het eerder vandaag al even bekeken. Schattig. Mijn oudste lag ook vaak met haar billen omgoog. Of op haar billen en dan dubbelgevouwen met kin op knieen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke tuin heb je en wat een prachtige beelden heb je gemaakt!!! Indrukwekkend! Lief ook het beeld van Renske. Zo'n typerende pose :-). Om te koesteren...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige beelden heb jij gemaakt zeg! Kan me voorstellen dat ee tuinvan 1600m2 moeilijk bij te houden is helemaal alleen!
  Ik heb al moeite met de 600m2 die wij hebben! En dan komt er ook nog iemand snoeien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi Karin, die beelden, zoiets heb ik nog nooit gedaan maar je hebt prachtige dingen gemaakt, en dat in een periode waarin je het moeilijk had!
  En zo'n tuin, ja ik ben er jaloers op, maar ik snap ook dat het onderhoud ervan tijd kost. Doe het lekker rustig, en vooral vaak in de hangmat gaan liggen, relax ...
  Groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie beelden maak je zeg! Schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin 4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...